Indholdet på denne side vedrører regeringen Poul Nyrup Rasmussen IV (1998-2001)
Indlæg

PNR Synspunkt om terrorangrebene i USA af statsminister Poul Nyrup Rasmussen 16. september 2001

Tirsdag den 11. september 2001. Vi glemmer aldrig den dag og de frygtelige billeder af pludselig død og ødelæggelse ved terrorangrebene i USA. Indtrykket er så stærkt, at de fleste senere vil kunne huske nøjagtigt, hvor de befandt sig og foretog sig, da de først hørte eller så det. Som ved mordet på præsident Kennedy for en menneskealder siden.

Det særligt frygtindgydende denne gang, hvor TV nærmest gør os til øjenvidner, er den selvmorderiske ondskab, der kommer til udtryk. De tusindvis af helt uskyldige menneskers lidelser og undergang. Den kolde kynisme og effektivitet, hvormed de endnu anonyme gerningsmænd slog til.

Vi står over for det nye århundredes første krigsudbrud. En ny type krig, hvor den individuelle terror er gjort til massefænomen rettet imod mere end ét lands vitale funktioner. Hvor hele vor demokratiske livsform tages på sigtekornet.

Derfor er angrebet på USA også et angreb på os, på Danmark og hele den demokratiske verdens værdier.

USA vil med sin store styrke sætte sig i spidsen for de kræfter, der må og skal nedkæmpe denne uhyrlige terrorisme. Som NATO-allieret vil vi i Danmark stå solidarisk med USA. Ingen i Danmark kan stille sig ligegyldige eller afvisende til at hjælpe USA i denne nødsituation.

Terroristerne respekterer hverken almindelige menneskelige værdier eller regler. Kampen mod terror kan ikke vindes med ét slag, hvor velrettet det end måtte være. Det kræver omhu, omtanke og samarbejde hen over landegrænser. Det kræver sammenhold og effektivt modsvar.

Vi har så stærke grundlæggende fælles værdier og interesser, der forbinder amerikanere og europæere, ikke mindst her i landet. Den spontane medfølelse, der kom til udtryk foran den amerikanske ambassade onsdag aften viser, at dette fællesskab står mange danskere helt klart. Glædelsesvis også mange unge mennesker.

Det er ikke længere den samme verden vi lever i – efter det frygtelige terrorangreb i tirsdags den 11. september. Vi må og skal genvinde vores tryghed – det kan vi kun gennem et stærkt sammenhold mellem USA og Europa. Og gennem et stærkt og trygt sammenhold og fællesskab i Danmark.