Indholdet på denne side vedrører regeringen Anders Fogh Rasmussen I (2001-05)
Tale

Statsminister Anders Fogh Rasmussens tale ved overdragelse af Operaen fredag den 1. oktober 2004

Det talte ord gælder

Kære Mærsk Mc-Kinney Møller,

På regeringens vegne og på vegne af alle danskere vil jeg gerne takke for denne storslåede gave.

Jeg vil takke A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond. Og jeg vil takke Dem personligt, hr. Møller. De har været den utrættelige drivkraft bag projektet.

Jeg husker endnu, hvordan jeg som ny statsminister blev inviteret ned på Esplanaden for at se modellen af den kommende Opera. Her var ryddet et par kontorer til formålet. På gulvet lå der prøver af forskellige byggematerialer. Og medens vi kantede os rundt mellem fliser og sten og glas og træ, fortalte De med begejstring og engagement om hver en detalje, om materialernes udseende, holdbarhed og kvalitet, om Deres personlige rejser rundt i verden for at se, hvordan de forskellige materialer tog sig ud i virkeligheden.

Jeg var ikke i tvivl om, at De søgte den højeste kvalitet. Og jeg fornemmede klart, at Deres faste holdninger og stærke engagement også kunne blive kilde til en energisk dialog med arkitekten. Som også søger den højeste kvalitet. Og som også har faste meninger.

Ud af denne dialog er der kommet et aldeles pragtfuldt resultat.

Det har krævet vision, initiativ, målbevidsthed og viljestyrke at nå hertil, hvor vi står i dag.

Det er en historisk dag. Danmarkshistoriens første hus bygget specielt til opera og ballet står færdig.

Placeringen af Operaen er unik. På flådens gamle område, ved indsejlingen til Københavns Havn. Ansigt til ansigt med den smukkeste del af København.

Operaen fuldender aksen, der begynder med Marmorkirken, går over Amalienborg, og nu naturligt bliver afsluttet her på Dokøen. En fornem akse med kirke, kongehus og kultur.

Marmorkirken i den ene ende af aksen blev færdiggjort af C.F. Tietgen. Deres families navn, hr. Møller, vil være knyttet til Operaen i den anden ende af aksen. Mens det tog 150 år at opføre Marmorkirken, er Operaen opført på 4 år. I sig selv en fornem præstation. Navne som Eigtved, Meldahl, Saly og nu Henning Larsen knytter sig til denne akse og vidner om noget af den ypperste arkitektur, der er præsteret i Danmark.

Stedet, vi befinder os – Dokøen – har stolte maritime traditioner. Ikke mærkeligt, at en skibsreder vælger netop havnen og flådens gamle leje som hjemsted for denne smukke og funktionelle bygning.

Her på dokøen vil den nye opera ligge som vartegn for København og Øresundsregionen. Et uvurderligt aktiv – ikke blot for byen, men for hele Danmark.

Et uvurderligt aktiv – ikke blot for vor generation, men også for kommende generationer. Det er en stor glæde for mig, at der med denne pragtfulde opera er skabt et bygningsværk, som leverer noget værdifuldt til eftertiden. Et vidnesbyrd til fremtiden om hvad arkitektur og byggekunst kunne præstere på vor tid.

Der er kælet for enhver detalje. Fra stolenes ryghældning, polstring og betræk til operaens omklædningsrum, scener og balkoner. Overalt er der anvendt de bedste materialer, inventar og udstyr. Alt sammen for at sikre de største oplevelser for kunstnere og gæster.

Meget tyder på, at København teknisk og akustisk får et af verdens bedste operarum, som vil kunne tiltrække de helt store kunstnere. Musikchef Michael Schønwandt var begejstret efter de første orkesterprøver og sagde bl.a.: ”Det er en akustik i verdensklasse, som både er analytisk, varm og rund. Vi har fået en Stradivarius, som vi nu skal lære at spille på. Hver en nuance når rent og klart ud til de bagerste rækker. Det er et operahus til både den intime og den helt store klang”.

Det er et stort privilegium og et stort ansvar at modtage denne gave. Staten og Københavns Kommune erklærede sig derfor fra starten af rede til økonomisk at stå inde for driften af Operaen.

Jeg ved, at der har været et frugtbart samarbejde med Det Kongelige Teater om dette store projekt. Det Kongelige Teater står parat til at overtage bygningen med den glæde og respekt en sådan gave fortjener.

Hr. Møller, endnu en gang – tak! Jeg lover, at vi vil passe godt på denne storslåede gave til det danske folk.