Indholdet på denne side vedrører regeringen Anders Fogh Rasmussen I (2001-05)
Tale

Statsministerens tale ved indvielsen af Nordatlantens Brygge, den 27. november 2003

Det talte ord gælder/Check against delivery

Deres Majestæt, Deres Excellencer. Mine damer og herrer.

Så mødes vi her igen. Færinger, islændinge, grønlændere og danskere på den gamle Grønlands Handels Plads.

Vi vil nu bringe det nordatlantiske liv tilbage til denne plads, som i 200 år var en travl handels- og kajplads for det nordatlantiske marked. Intet kunne vel være mere passende, end at det netop er hér, vi samles: i hjertet af København – og i hjertet af vor fælles historie omkring havnen.

Gennem dette havneløb har utallige skibe i tidens løb taget turen frem og tilbage over Nordatlanten lastet med gods og godtfolk. En vigtig færdselsåre dengang, hvor søfarten forbandt os og knyttede forbindelserne videre sydpå.

Handel og skibsfart er i dag afløst af spændende kulturtilbud. Såvel her fra Nordatlantens Brygge som fra naboerne – både de, der allerede er her, og de nye naboer.

Bryggen vil byde på sit særlige kulturtilbud, som bl.a. vil vise de forskellige nordatlantiske identiteter og deres fine kulturarv. Til stor glæde for alle generationer - danskere og ikke mindst udenlandske besøgende i København.

Vi kan således i dag glæde os over, at projektet er lykkedes. Der er rigtig mange, der fortjener såvel tak som anerkendelse for deres indsats:

Først og fremmest bestyrelsesformand Vigdis Finnbogadottir. Jeg vil gerne takke dig, fordi du tog initiativ til dette ambitiøse og visionære projekt. Du fik det søsat og sørgede for at følge det helt til dørs - i nært samarbejde med Komiteen til udviklingen af Den Nordatlantiske Brygge. Både du og hele Komiteen har ydet en imponerende indsats. Tak for det.

Jeg vil ligeledes rette en tak til A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond, som har doneret et afgørende bidrag til Nordatlantens Brygge.

Også tak til bestyrelsen, direktør Morten Meldgaard samt alle dem, der har bygget, renoveret, tænkt og tegnet og dermed gjort sin indsats for, at Nordatlantens Brygge kan indvies i dag.

Endelig vil jeg takke Grønlands landsstyre, Islands regering og Færøernes landsstyre for deltagelsen i et frugtbart samarbejde under hele forløbet.

Til alle som gennemførte visionerne – tillykke med det flotte resultat!

Og til medarbejderne: tillykke med jeres nye arbejdsplads. Jeg vil ønske jer al mulig held og lykke fremover.