Indholdet på denne side vedrører regeringen Anders Fogh Rasmussen I (2001-05)
Pressemeddelelser

AFR Dundas

Statsministeren og landsstyreformanden meddeler:

DUNDAS

Der er efter flere års forhandling sket et gennembrud i forhandlingerne mellem Danmark, Grønland og USA om Dundas-lokaliteten i Grønland.

Dundas, som i næsten 50 år har udgjort en del af Thule Air Base i det nordvestlige Grønland, vil i løbet af kort tid vende tilbage til Grønland/Danmark. Forhandlere fra Grønland, Danmark og USA har fået afklaret de sidste detaljer, som skal regulere områdets tilbagevenden samt parternes respektive forpligtelser efter overtagelsen.

”Jeg er overmåde tilfreds med teksten, som vil løse et politisk problem mellem USA, Danmark og Grønland” udtaler statsminister Anders Fogh Rasmussen. ”Tilbageleveringen af området til Grønland vil opfylde et stort ønske om at normalisere forholdet mellem Thule Air Base og den grønlandske befolkning.”

Landsstyreformanden er også tilfreds. ”Landsstyret hilser den kommende aftale velkommen. Vi vil nu få adgang til det område, hvorfra Thule-befolkningen blev flyttet i 1953. Det er en glædens dag for landsstyret og en sejr for Grønland.”

Udenrigsministeren og landsstyreformanden vil nu orientere henholdsvis Folketinget og Landstinget om sagen.

Aftalen forventes underskrevet senere i år i Nuuk.

Statsministeriet og Grønlands Hjemmestyre, den 24. september 2002.