Indholdet på denne side vedrører regeringen Anders Fogh Rasmussen I (2001-05)
Pressemeddelelser

AFR Opgøret med samarbejdspolitikken

I år markeres 60-året for den 29. august 1943. Det er en vigtig dato i nyere dansk politisk historie, fordi den daværende danske regering opgav samarbejdslinien over for den tyske besættelsesmagt efter modstandsbevægelsens aktioner i august måned.

I dagens anledning er der udarbejdet materiale, der er udsendt til landets skoler. Materialet er tilgængeligt på hjemmesiden www.29august1943.dk .

Statsministeren udtaler i forbindelse med markeringen:

”Opgøret med samarbejdspolitikken har været af vital betydning for Danmarks internationale omdømme efter krigen, og for den måde hvorpå vi opfatter os selv i dag. Det folkelige opgør betød, at Danmark senere kunne opfattes som en allieret nation og er en medvirkende årsag til, at vi i 1945 kunne blive medlem af FN, og at vi i 1949 blev inviteret til at deltage i NATO-samarbejdet.”

Selve markeringen finder sted fredag den 29. august 2003. Dagen indledes med et offentligt arrangement i Mindelunden, hvor Hendes Majestæt Dronningen vil være til stede og nedlægge en krans, ligesom Hendes Majestæt Dronningen vil være til stede ved den efterfølgende gudstjeneste i Holmens Kirke.

Gudstjenesten i Holmens Kirke efterfølges af et besøg på fregatten Peder Skram og en frokost for indbudte veteraner på Marinestation København. Endelig vil forsvarsministeren være vært ved en officiel reception på Hærens Officersskole kl. 15.00.

Der er fri adgang til arrangementet i Mindelunden og til gudstjenesten i Holmens Kirke og alle er velkomne. Deltagerne skal være på plads i Mindelunden kl. 08.15 og i Holmens Kirke kl. 10.15.

Den 29. august 2003 vil blive markeret over hele landet, herunder vil der blive nedlagt en krans ved en mindehøjtidelighed på Marinestation København. Mindehøjtideligheden finder sted på Henriks Gerners Plads, Nyholm, kl. 10.00 og er åben for alle.

For yderligere information kontakt venligst sekretæren for 29. august komitéen, Pernille Vedsgaard Langeberg på tlf.: 33 92 22 80.