Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Pressemeddelelser

Ambitiøse lande præsenterer fælleserklæring om klimaneutral skibsfart inden 2050

Danmark, Marshalløerne, USA, Storbritannien og en række andre ambitiøse stater har tilsluttet sig en international erklæring, der opfordrer Den Internationale Søfartsorganisation (IMO) til at bidrage til klimaindsatsen ved at vedtage et mål om klimaneutral skibsfart i 2050 såvel som ambitiøse delmål i 2030 og 2040.

Statsminister Mette Frederiksen vil præsentere initiativet på COP26 sammen med USA’s særlige klimaudsending, John Kerry og Marshalløernes delegationsleder ved COP26, minister Bruce Bilimon. Sammen lancerer de en fælles erklæring med opbakning fra en række lande, der opfordrer til, at søfarten skal være klimaneutral i 2050 og understreger vigtigheden af politisk handling nu.

FN’s generalsekretær António Guterres appellerer til øgede klimaambitioner for søfarten, der står for næsten tre procent af de globale drivhusgasudledninger og forventes at stige betydeligt, hvis der ikke handles nu. Det er derfor på tide at sætte et klart mål for at sikre, at shippingindustrien er klimaneutral inden 2050.

Med erklæringen svarer Danmark og de andre underskrivende lande på opfordringen fra mere end 200 ambitiøse virksomheder og organisationer, der har underskrevet et ”Call to Action” for et mål om klimaneutral søfart i 2050, heriblandt A.P. Møller-Mærsk, som vil deltage i lanceringen af den politiske erklæring på COP26.

 

Statsminister Mette Frederiksen udtaler:

“Shippingindustrien skal være klimaneutral inden 2050 og bidrage til løsningen på den globale klimakrise. Med dette initiativ sender Danmark og de underskrivende lande et klart signal til vores partnere i den offentlige og private sektor over hele verden om, at en grønnere fremtid for shipping er både nødvendig, men også mulig. Det er tid til at handle for at sikre en grønnere fremtid”.

Klimaneutral søfart spiller en afgørende rolle for at realisere de internationale klimamål og har potentialet til at understøtte en massiv opskalering af anvendelsen af vedvarende energi til brug for produktion af grønne brændstoffer, der er centrale for den nødvendige energiomstilling også i vækstøkonomier og udviklingslande.

Danmark vil også efter COP26 fortsætte arbejdet med at få flere lande til at tilslutte sig erklæringen som et vigtigt skridt for at nå bredere støtte til et mål om klimaneutral søfart inden 2050 i forbindelse med den kommende revision af FN’s Søfartsorganisations (IMO’s) første klimastrategi.

Pressearrangement afholdes under COP26 den 1. november kl. 16.30-16.55 i lokale PC1 Giant’s Causeway, Blue Zone, Area H.

 

Kontaktpersoner:

  • Vicedirektør i Søfartsstyrelsen Rikke Wetter Olufsen, +45 9137 6337
  • Kontorchef i Søfartsstyrelsen Jakob Haugaard +45 4173 3880.

 

For yderligere oplysninger: Kontakt Statsministeriets Pressefunktion på +45 2910 8825.