Pressemeddelelser

Danmark og Ukraine er enige om sikkerhedstilsagn til Ukraine

Danmark har som det første nordiske land afsluttet forhandlinger om en flerårig aftale om sikkerhedstilsagn til Ukraine. Statsministeren besøger i dag Ukraine for at underskrive aftalen sammen med præsident Volodymyr Zelenskyy.

”Med de danske sikkerhedstilsagn forpligter vi os som land til at støtte Ukraine de næste 10 år. Sammen med tilsvarende sikkerhedstilsagn fra en række andre lande, er det et nødvendigt modsvar på, at Rusland omstiller sig til en krigsøkonomi og fortsætter sit angreb på ukrainerne,” siger statsminister Mette Frederiksen.

Aftalen om sikkerhedstilsagn indgår i det internationale arbejde for at langtidssikre støtten til Ukraine. Danmark har netop annonceret sin 15. donationspakke til en værdi af omkring 1,7 mia. kr.

”Selvom vi markant har øget investeringerne i forsvar og sikkerhed, så er det ikke nok. Danmark og Europa skal opruste mere, og det skal ske hurtigere. Vi skal producere flere våben og mere ammunition. Og vi skal ikke mindst sikre, at det leveres helt ude ved fronten. Ukraine kan ikke vinde krigen alene med ord. Det er handling, der tæller,” siger Mette Frederiksen.

Indtil videre har Danmark støttet Ukraine med omkring 36,3 mia. kr. Heraf omfatter den militære støtte blandt andet F16-fly, kampvogne, antiluftskyts, ammunition og træning af ukrainske soldater. Den civile støtte vedrører blandt andet bidrag til genopbygningen af Mykolajiv med fokus på energisektoren, herunder indkøb af generatorer, vandrør og varmeapparater.

Sammen med partierne bag aftalen om etableringen af Ukrainefonden har regeringen afsat en samlet ramme til militær støtte på 60,4 mia. kr. i 2023-2028.

Udover at underskrive aftalen om sikkerhedstilsagn skal Ukraines præsident og den danske statsminister drøfte den fortsatte militære og civile støtte samt Zelenskyys fredsformel.

Det er fjerde gang siden Ruslands invasion i 2022, at statsministeren besøger Ukraine.  

For yderligere oplysninger: Statsministeriets pressetelefon +45 29 10 88 25.