Pressemeddelelser

Fredstopmøde i Schweiz skal bane vej for fred i Ukraine

Vi står sammen om at hjælpe Ukraine med at lægge grundstenene til en varig fred. Det er hovedbudskabet fra statsminister Mette Frederiksen, når hun og stats- og regeringschefer fra hele verden mødes til fredstopmøde i Schweiz den 15.-16. juni.

Værter for topmødet er Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyy og Schweiz’ præsident Viola Amherd.

”Ukrainerne skal leve i fred og frihed igen. Det er den eneste acceptable udvej af Ruslands krig i Ukraine. Derfor er det meget positivt, at så mange lande fra hele verden deltager og viser deres opbakning til Ukraines ret til at bestemme over eget land. Rusland forsøger at flytte Europas grænser med magt. Det skal de ikke have lov til,” siger statsminister Mette Frederiksen.

Målet med topmødet er at samle en bred international kreds til at drøfte vejen mod en varig og retfærdig fred i Ukraine. Mere konkret vil omdrejningspunktet være de tre spor i Ukraines fredsformel, som vedrører fødevareforsyningssikkerhed, nuklear sikkerhed samt tilbageholdte civile og deporterede børn.

”Det, der forener de deltagende lande, er ønsket om fred i Ukraine. Og behovet for at stå vagt om international lov og ret. I dansk optik er Zelenskyys fredsformel det helt rigtige udgangspunkt. Og jeg tror, der vil være bred enighed om, at fødevaresikkerhed aldrig må kunne bruges som våben i en krig. Det ser jeg frem til at drøfte med mine kolleger,” siger statsminister Mette Frederiksen.

Til fredstopmødet deltager repræsentanter fra mere end 80 lande. Derudover deltager andre beslutningstagere og internationale meningsdannere.

For yderligere oplysninger: Statsministeriets pressetelefon +45 29 10 88 25.