Indholdet på denne side vedrører regeringen Helle Thorning-Schmidt I (2011-14)
Pressemeddelelser

HTS Udtalelse fra statsministeren (4)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt udtaler i forbindelse med nyheden om Nelson Mandelas død:

”Det er med stor sorg og vemod, jeg har modtaget meddelelsen om Nelson Mandelas død. Jeg sender min dybeste medfølelse og tanker til Nelson Mandelas familie og det sydafrikanske folk.

Sydafrika har mistet sin landsfader og første demokratisk valgte præsident. Afrika har mistet en af sine store sønner. Vi har alle mistet et fyrtårn i den evige kamp for frihed og retfærdighed. Verden er blevet fattigere.

Efter at have været fængslet i 27 år af det umenneskelige apartheid-regime trådte Mandela frem og talte om fred og forsoning. Mandela og ANC transformerede Sydafrika fra et dybt undertrykkende, splittet og ufrit samfund på randen af borgerkrig til en demokratisk retsstat i økonomisk vækst. Det var intet mindre end mirakuløst og en historisk bedrift.

Vi kan alle lære af Mandela og Sydafrikas forsoning og fredelige overgang til demokrati. Viljen til at tilgive er en af de største kræfter vi mennesker kan slippe løs.

Også efter sin tid som præsident fortsatte Mandela sit store arbejde for at sikre en retfærdig verdensorden med et stærkt fokus på menneskerettigheder som en hjørnesten i kampen mod fattigdom, ulighed og uretfærdighed.

Mandela vil for altid blive husket for sin ukuelige tro på medmenneskelighed, humanisme og dialog. Hans tanker og idealer har inspireret generationer af mennesker i hele verden. Tanker og idealer som altid vil være hos os.

Danmark og det danske folk var aktive støtter i kampen mod apartheid-regimet. Vi er nære venner af det nye Sydafrikanske demokrati. Vi deler deres sorg.

Æret være Nelson Mandelas minde.”