Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Pressemeddelelser

Kunstværk ved Nordatlantens Brygge - gave til Hendes Majestæt Dronningen

Statsministeriet
Den sammensatte projektering af kunstværk på Nordatlantens Brygge til H.M. Dronningen i forbindelse med hendes 50-års regeringsjubilæum

I anledning af H.M. Dronningens 50-års Regeringsjubilæum præsenteres skitsen til regeringen og Folketingets gave – et kunstværk ved Nordatlantens Brygge af tre kunstnere fra henholdsvis Færøerne, Grønland og Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen siger:

”Under pandemien blev H.M. Dronningens runde fødselsdag aflyst. Dronningen havde en klar besked til danskerne. Send ikke blomster til mig. Send dem til de ældre, som sidder alene. Sådan kender vi vores dronning. For medfølelse. For hjertevarme. For vid. Jeg er rigtig glad for, at skitsen til regeringens og Folketingets gave til H.M. Dronningen kan præsenteres i forbindelse med fejringen af Majestætens 50-års jubilæum. Gaven symboliserer på smuk vis de tætte bånd i rigsfællesskabet og Færøernes og Grønlands særlige plads i Majestætens hjerte. Jeg håber, at mange mennesker i årene frem vil lægge vejen forbi og finde glæde ved kunstværket. På vegne af regeringen vil jeg ønske H.M. Dronningen et stort og hjerteligt tillykke med jubilæet.”

Folketingets formand Henrik Dam Kristensen siger:

”Det lå lige for, at regeringens og Folketingets gave til H.M. Dronningen skulle være et kunstværk, der symboliserer båndene mellem Danmark, Færøerne og Grønland. Dronningen er kendt for sin levende interesse for liv og hverdag i hele rigsfællesskabet. Ingen er i tvivl om hendes stærke engagement og lyst til at udfylde rollen som monark for befolkningerne i de tre lande. Danmark var desværre ramt af corona i januar i år, da det var 50 år siden, Dronningen besteg tronen. Jeg er glad for, at hele Danmark nu tager revanche og giver Dronningen den hyldest og anerkendelse, som hun fortjener. På Folketingets vegne ønsker jeg Danmarks Dronning hjerteligt tillykke med de 50 år som regent.”

 

Om kunstværket

Kunstværket placeres på pladsen ved Nordatlantens Brygge i København. Det udføres af tre kunstnere fra hver sin del af rigsfællesskabet.

De tre kunstnere Hansina Iversen fra Færøerne, Jessie Kleemann fra Grønland og Gudrun Hasle fra Danmark har valgt at tage udgangspunkt i, at vores tre lande har mange forskelligheder, men vandet binder os sammen. Vandet symboliseres i en grøn betonbelægning på pladsen, hvor kunstnerne hver tilføjer nogle særlige elementer, som findes de tre steder.

Kunstværkets placering og visuelle udtryk og kunstnernes ideer om værket fremgår af en skitse udarbejdet af de tre kunstnere, som giver et indtryk af, hvordan værket kommer til at fremstå, og hvordan forskellige visuelle elementer til sammen vil symbolisere rigsfællesskabet.

Idéskitsen offentliggøres med forbehold for ændrede leverancer af byggematerialer mv., der kan få betydning for værkets endelige skala og udformning samt for tidsplanen for realiseringen.

KUNSTVÆRK VED NORDATLANTENS BRYGGE GAVE TIL HENDES MAJESTÆT DRONNING MARGRETHE II - SYMBOLER FOR ET RIGSFÆLLESSKAB Vi har valgt at lave en slags grøn flod, som den vej der binder vores lande sammen, som et hav. Den grønne flod er i en petroleums blå grøn indfarvet beton. Overaden er ru som en almindelig betonflise. Vores lande har mange forskelligheder, men vandet binder os sammen. Hansina Iversen har 18 satellitter i forskellige farver og færøsk basalt. Hver satellit markerer en ø på Færøerne.
HANSINA IVERSEN - I havet ligger atten øer. Midt i det store blågrønne Nordatlanterhav dukker de op på havoverfladen, ligger lidt tilfældigt der, som om et barn har strøet en lille håndfuld sten i en vandpyt. På den blågrønne od på Nordatlantens Brygge ligger de atten sorte sten omridset af farverige kronblade spredt ud over fladen, som stjerner og satellitter der kan vise vej. Pejlemærker mellem himmel og hav, som er rejseruten mellem de tre lande, bundet sammen i et rigsfællesskab.
JESSIE KLEEMANN - Fisken i denne her skitse er en torsk, med svømmende æg i havet, og symboliserer vores fælles gods. Fisken som motiv har også en mytologisk betydning for alle tre lande i rigsfællesskabet den dag i dag. Havet binder vores lande sammen, ikke bare historisk men også geografisk med handlen med fisk som udgangspunkt, og Nordatlantens Brygge har historisk hørt til stedet, hvor fisken blev landet og andet gods afgik her fra til de øvrige kyster i Nordatlanten. Der er tre fisk.
GUDRUN HASLE - Mælkebøtten er en stærk plante, der kan bryde igennem en asfaltsvej. Det er en ukrudtsplante, som man hiver op fra sin græsplæne, men den kan også stå så smukt i grøftekanten. Den har været et tidligt symbol for kvindesagen. Mælkebøtterne lyser op rundt om husene i bygderne i Grønland. Man mener, at kolonisterne nok har bragt dem med. Man finder også de fineste mælkebøtter rundt på Færøerne. Der bliver 3 mælkebøtter, de skal være 3 meter i længden, lavede i indfarvet beton.
Den sammensatte projektering.
Placeringen