Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen I (2009-11)
Pressemeddelelser

LLR Historisk udredning om retsstillingen for børn født uden for ægteskab i Grønland i perioden 1914 til 1963/1974 (de juridisk faderløse)

Regeringen offentliggør i dag den historiske udredning om retsstillingen for børn født uden for ægteskab i Grønland i perioden 1914 til 1963/1974 (de juridisk faderløse). Udredningen er udarbejdet af Ph.d. Jens Heinrich, Ph.d., adjunkt Sniff Andersen Nexø og Dr.jur., professor Linda Nielsen.

 

Regeringen imødekom i 2010 et ønske fra Grønlands landsstyreformand om at iværksætte en historisk udredning om de juridisk faderløse.

 

Udredningen beskriver bl.a. baggrunden for, at retsstillingen for børn uden for ægteskab var forskellig i Grønland og i Danmark samt dialogen mellem danske og grønlandske myndigheder herom.

 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen udtaler i anledning af offentliggørelsen af udredningen:

 

”Jeg er tilfreds med, at vi nu har fået en historisk afdækning.

 

Udredningens afsnit om de berørte personers oplevelser giver et tankevækkende indblik i de personlige og følelsesmæssige vanskeligheder, der har været forbundet med at vokse op og leve som juridisk faderløs.

 

Det er mit håb, at udredningen vil bidrage til en afklaring hos de berørte personer.

 

Regeringen lægger stor vægt på, at der findes en løsning på situationen for de juridisk faderløse, og jeg forventer, at Justitsministeriets overvejelser om, hvorvidt der skal skabes mulighed for at få fastslået faderskabet til juridisk faderløse, er tilendebragt i løbet af denne måned.”

 

Forskerne bag udredningen præsenterer onsdag den 22. juni 2011 udredningen for landsstyret, for studerende og ansatte på Universitetet i Nuuk og for offentligheden ved et åbent arrangement i Katuaq (Lille Sal) kl. 19.

 

Udredningen er tilgængelig på dansk og grønlandsk på Statsministeriet hjemmeside www.stm.dk og kan afhentes i Statsministeriet og hos Rigsombudsmanden i Grønland.