Indholdet på denne side vedrører regeringen Poul Nyrup Rasmussen IV (1998-2001)
Pressemeddelelser

PNR Statsministeren besøger Litauen (1)

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen og Lone Dybkjær er i dag, fredag den 25. februar rejst til Litauen. Besøget er det første i en rundrejse til alle tre baltiske lande. I marts besøger statsministeren Estland og Letland.

Statsministeren udtaler i anledning af besøget i Litauen:

'Vi har i den danske regering arbejdet længe for at få Litauen og de øvrige baltiske lande med i EU hurtigst muligt. Det er et gennembrud for optagelsesforhandlingerne, at Litauen nu er med. Det er et gennembrud for styrkelsen af Østersøsamarbejdet og de fredelige forhold.

Formålet med Lones og min rejse er at styrke vores samarbejde og understrege Litauens tilhørsforhold til vores demokratiske verden.

Jeg synes også, det er vigtigt, at vi får lejlighed til at besøge atomkraftværket Ignalina, som jo på sigt skal erstattes af andre energiformer. Også dette punkt er vigtigt for Danmark og hele Unionen.'

Program for Statsministerens og Lone Dybkjærs besøg i Litauen:

Fredag den 25. februar 2000

Kl. 09.15 Afgang Københavns Lufthavn
Kl. 11.55 Ankomst Vilnius
Kl. 12.20 Politisk samtale med Sejmas formand Landsbergis
Kl. 13.30 Tale på Vilnius Universitet. Titel: 'Visioner for Europas og Østersøens fremtid'
Kl. 15.00 Møde med præsident Adamkus
Kl. 15.45 Møde med premierminister Kubilius
Kl. 16.45 Fælles pressemøde med premierminister Kubilius
Kl. 17.00 Reception for den danske koloni, Radisson SAS Astorija Hotel
Kl. 19.00 Officiel middag med premierministeren og frue

Særkilt program for fru Lone Dybkjær, eftermiddag, fredag den 25. februar 2000

Kl. 13.30 Samtale med Sejmas Europaudvalg
Kl. 14.40 Besøg ved brancheforeningen for IT
Kl. 15.50 Besøg på det litauiske menneskerettighedscenter.

Lørdag den 26. februar 2000

Kl. 09.00 Afgang med bil til Kaunas
Kl. 10.15 Velkomst på rådhuset
Kl. 10.30 Besøg ved Kaunas gamle bydel. Kaunas er Litauens næststørste by (og tidligere hovedstad). Kaunas er involveret i et bredt spektrum af danske samarbejdsaktiviteter, bl.a. mellem Kaunas Universitet og Roskilde Universitetscenter, ligesom Kaunasområdet er hjemsted for en del danske investeringer især inden for tekstilområdet. Kaunas har desuden en meget velbevaret gammel bydel. Efter en rundvisning i den gamle bydel køres der til floddeltaet, hvor der vil være mulighed for at gå en tur ved vandet.
Kl. 11.30 Besøg ved galleriet Kauna Langas
Kl. 12.30 Afgang til Klaipeda med helikopter
Kl. 13.45 Frokost i Klaipeda. Klaipedas borgmester er vært
Kl. 15.30 Besøg ved Klaipeda gamle bydel. Klaipeda, er Litauens 3. største by og er et væsentligt og meget dynamisk erhvervscentrum, som samtidig er mål for betydelige danske investeringer. Byen og det omkringliggende amt er desuden omfattet af mange danske samarbejdsaktiviteter, såsom militært samarbejde, miljø- og energiprogrammer mm. Endvidere deltager byen i subregionalt samarbejde med bl.a. Kaliningrad, ligesom den er venskabsby med Køge. Klaipeda har en velbevaret gammel bydel og en smuk beliggenhed ved havet.
Kl. 16.15 Erhvervsbesøg ved Svyturis-bryggeriet
Kl. 17.00 Retur med helikopter til Vilnius

Søndag den 27. februar 2000

Kl. 08.40 Afgang til Ignalina Nukleare Kraftværk i bil.
Kl. 10.40 Besøg ved Ignalina Nukleare Kraftværk
Kl. 12.45 Møde på Visaginas rådhus med borgmester og medlemmer af organisationen Visaginas Fremtid og andre lokale NGO’er. Visaginas, der har ca. 32.000 indbyggere, er helt afhængig af det ved byen beliggende kraftværks 5.000 arbejdspladser. Ydermere er byens etniske sammensætning markant anderledes end i det øvrige Litauen, idet ca. 85% af indbyggerne er ikke-litauere.
Kl. 13.40 Sight-seeing i bil i Aukstatija National Park Der vil blive aflagt et ti minutters besøg ved en vandmølle
Kl. 14.30 Frokost i Aukstatija National Park med borgmester Bronis Rope som vært. Parken, som er beliggende ca. 100 km. nord for Vilnius, giver et repræsentativt indblik i det østlige Litauens naturforhold og kulturhistorie. I sovjetperioden var parken et yndet mål for turister fra det vestlige Rusland.
Kl. 18.25 Afgang Vilnius til København