Pressemeddelelser

Statsministeren: D-dags markering har aldrig været mere relevant

Torsdag den 6. juni 2024 er det 80-årsdagen for landgangen i Normandiet også kendt som D-dag. Dette markeres med en stor international ceremoni på Omaha Beach i Normandiet med Kongehuse og stats- og regeringschefer fra hele Vesten.

”D-dag er et af de ekstraordinære øjeblikke, der definerede Europas historie. En historie, der er skrevet af modige mænd, som stod sammen mod ufrihed. De kom gennem kugleregn henover den nådesløse strand overdynget med bomber og granater. Kun drevet frem af et fælles mål. At befri Europa fra nazismens tyranni. Det gør mig stolt, at danskere var med til at gøre D-dag mulig,” siger statsminister Mette Frederiksen og fortsætter:

”80 år senere befinder Europa sig endnu engang i en skæbnestund. Hvor der atter kæmpes for friheden på vores eget kontinent. Mod en aggressiv og brutal fjende, som vil diktere landegrænser med rå magt og efterlader et spor af død og ødelæggelse. Af D-dag har vi lært, at frihed koster. Og vi skal ære de ofre, der blev bragt den 6. juni 1944 ved at fortsætte med at insistere på fred, frihed og drømmen om et sikkert Europa. Fortsætte med at støtte op om Ukraines frihedskamp. Og derfor har markeringen aldrig været mere relevant,” siger statsministeren.

Dagen bliver også markeret med kranselægning for de danske krigssejlere ved det danske monument i Sainte-Marie-du-Mont.

Her indvies også en ny mindemur til ære for de danskere og efterkommere efter danskere, som i allieret krigstjeneste kæmpede i OPERATION OVERLORD fra D-dag og frem til befrielsen af Paris den 31. august 1944.

Landene, som deltager til den internationale ceremoni tæller foruden Danmark USA, Frankrig, Storbritannien, Canada, Tyskland, Norge, Nederlandene, Italien, Ukraine, Luxembourg, Monaco, Belgien, Polen, Grækenland, Slovakiet, Tjekkiet, Australien og New Zealand. Desuden deltager formanden for Det Europæiske Råd.

For yderligere oplysninger: Statsministeriets pressetelefon +45 29 10 88 25.