Pressemeddelelser

Statsministeren deltager i Europarådets topmøde i Reykjavik

Statsminister Mette Frederiksen deltager den 16.-17. maj i Europarådets topmøde i Reykjavik. Her mødes hun med de andre europæiske statsledere til det kun fjerde møde, siden rådet blev oprettet lige efter 2. verdenskrig.

”Europa står mere samlet end nogensinde i kampen for demokratiet og for den verdensorden, der har sikret os fred og frihed i årtier. Jeg ser frem til at genbekræfte og yderligere styrke det europæiske sammenhold mod den russiske aggression,” udtaler statsminister Mette Frederiksen.

På topmødet forventes statslederne at blive enige om at opbygge et register over tab og ødelæggelser i Ukraine. Registret skal drage Rusland til ansvar for deres krigshandlinger. Statsminister Mette Frederiksen leder på mødet en rundbordsdrøftelse om samme tema.

”Putin og Rusland skal holdes ansvarlige for deres krigsforbrydelser i Ukraine. Den russiske aggression og brutalitet over for Ukraine og det ukrainske folk må ikke gå ustraffet hen,” udtaler statsminister Mette Frederiksen.

Topmødet forventes desuden at munde ud i en sluterklæring, hvor medlemslandene blandt andet vil udtrykke støtte til tvangsdeporterede ukrainske børn og deres familier.

I alt 46 lande er med i Europarådet, efter Rusland blev ekskluderet fra rådet i marts 2022. Udover statsledere fra medlemslandene deltager EU’s præsident Charles Michel og EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen i topmødet.

For yderligere oplysninger: Statsministeriets pressetelefon +45 29 10 88 25.