Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Pressemeddelelser

Statsministeren er vært for topmøde i Østersøen, der skal styrke uafhængigheden af russisk energi og sætte turbo på den grønne omstilling

Statsministeriet

Landene omkring Østersøen skal samarbejde tættere om energiforsyning og grøn omstilling, så regionen hurtigst muligt bliver uafhængig af russisk energi. Det er udgangspunktet, når statsminister Mette Frederiksen samler EU’s kommissionsformand og fem stats- og regeringschefer fra Østersøregionen til topmøde på Bornholm tirsdag den 30. august 2022.

Ud over EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen deltager Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, Litauens præsident, Gitanas Nausėda, Letlands premierminister, Krišjānis Kariņš, Estlands premierminister, Kaja Kallas, og Finlands statsminister, Sanna Marin.

Målet er i fællesskab at gøre Østersøregionen fri for russisk energi og samtidig bane vejen for en markant grøn omstilling. På mødet vil landene blandt andet drøfte, hvordan Østersølandene ved at udbygge vedvarende energi og koble sig tættere til resten af EU kan styrke energisikkerheden og bidrage til at indfri EU’s klimamål.

Topmødet på Bornholm sker i forlængelse af det europæiske topmøde i Esbjerg i maj, hvor der blev vedtaget en fælles erklæring om at accelerere udbygningen af grøn energi i Nordsøen.

Statsminister Mette Frederiksen udtaler:

”Ruslands invasion af Ukraine har skabt en ny sikkerhedspolitisk situation, hvor energi er blevet et politisk våben. Derfor skal vi stå skulder ved skulder i Østersøregionen og samarbejde langt tættere om vores energiforsyning. Vi skal i fællesskab arbejde for, at hele regionen hurtigst muligt bliver fri for russisk energi, så vi styrker vores modstandskraft mod Putin. Det skal blandt andet ske gennem en ambitiøs udbygning af vedvarende energi – til gavn for en grønnere og sikrere fremtid i Østersøen.”

Energiministrene, EU’s energikommissær og repræsentanter fra energiselskaber og elsystemoperatører i Danmark, Estland, Finland, Letland, Litauen, Polen, Sverige og Tyskland vil også deltage i topmødet. Det samme vil direktøren for EU’s agentur for energitilsynsmyndigheder.

Der vil i forbindelse med topmødet blive afholdt pressemøde om eftermiddagen med regeringscheferne samt kommissionsformanden ved Hammershus.

***


For anmodning om akkreditering se ipcd.dk.