Pressemeddelelser

Statsministeren på officielt besøg i Egypten

Statsminister Mette Frederiksen rejser den 12.-14. marts på officielt besøg til Egypten. Besøget skal styrke det bilaterale dansk-egyptiske samarbejde med særligt fokus på grøn omstilling og samarbejde om fælles globale udfordringer. Egypten er også en vigtig samarbejdspartner for EU på migrationsområdet.

Under sit besøg skal statsministeren blandt andet mødes med præsident Abdel Fattah El-Sisi og premierminister Moustafa Madbouly. Fokus vil være på den geopolitiske udvikling, herunder de negative konsekvenser af krigen i Ukraine, grøn omstilling, irregulær migration og regional sikkerhed.

Krigen i Ukraine har haft store konsekvenser for lande verden over, særligt på det afrikanske kontinent, der oplever konsekvenserne af energi- og fødevarekriserne. Konsekvenserne af klimaforandringerne såsom vandmangel mærkes i store dele af Afrika, herunder også Egypten.

Statsminister Mette Frederiksen udtaler:

”Vi står foran en mere ustabil verden, hvor kriserne mødes og forstærker hinanden. Vi er nødt til at række ud. Søge fælles løsninger og styrke partnerskaber, særligt med det globale syd. Som grønt foregangsland har Danmark for eksempel teknologien og erfaringerne, der kan spille ind i den historiske grønne omstilling, som Egypten og Afrika står overfor. Lykkes vi med det, er det godt for klimaet, skaber job og gavner økonomien i Danmark og Egypten. Og efterlader en grønnere fremtid og en bedre jordklode til de næste generationer.”

Rejsen vil også sætte fokus på migrationsudfordringer. Egypten er et knudepunkt for migration, hvorfra flere tusinder irregulære migranter hvert år rejser videre til Libyen for at krydse Middelhavet for at komme til Europa. Det gør Egypten til en vigtig partner for Danmark og EU i håndteringen af irregulær migration.

Statsminister Mette Frederiksen udtaler:

”Vi kan ikke leve med, at irregulær migration foregår på kyniske menneskesmugleres præmisser. Alt for mange mennesker tager den farlige tur over Middelhavet. Danmark har længe gået i front for at finde løsninger på udfordringerne her. Men det er også et fælles problem, som vi skal tage hånd om i EU-regi og i samarbejde med Egypten. Det ser jeg frem til at styrke under besøget.”

Egypten er med over 100 millioner indbyggere det folkerigeste land i Nordafrika og regionens største økonomi.

For yderligere oplysninger:  Statsministeriets pressetelefon +45 29 10 88 25.