Pressemeddelelser

Statsministeren rejser til Albanien og Kroatien

Statsminister Mette Frederiksen rejser den 6.-7. marts til Albanien og Kroatien. Her besøger statsministeren den albanske premierminister Edi Rama og den kroatiske premierminister Andrej Plenković.

Fokus for rejsen vil bl.a. være migrationsudfordringer og den markante stigning i antallet af migranter og flygtninge, som forsøger at nå EU.

Antallet af asylansøgere var sidste år det højeste i EU siden migrationskrisen i 2015 og 2016. Vestbalkan-ruten var den mest benyttede migrationsrute med ca. 150.000 registrerede irregulære grænsekrydsninger, svarende til en stigning på 136 pct. i forhold til 2021.

Udover migration vil statsministeren og hendes kolleger også drøfte krigen i Ukraine og vigtigheden af sikkerhed og stabilitet på Vestbalkan.

Statsminister Mette Frederiksen udtaler:

”Vestbalkan er EU’s nærområde, og Ruslands invasion af Ukraine understreger regionens geopolitiske vigtighed. EU skal være aktivt til stede som en konstruktiv samarbejdspartner. Det ser jeg frem til at drøfte med min albanske og kroatiske kollega,” udtaler Mette Frederiksen og fortsætter:

”Når jeg rejser til Vestbalkan, er det i høj grad også for at drøfte migration. EU oplever den højeste tilstrømning af migranter siden migrationskrisen. Alt for mange kommer til Europa uden beskyttelsesbehov, og alt for få afviste sendes tilbage. Særligt ruten ved Vestbalkan er presset. Det understreger behovet for handling, og det er derfor, vi i Danmark presser på for en reform af det europæiske asylsystem. Ligesom styrkede grænser og et samarbejde med Vestbalkan er afgørende, hvis vi skal have bremset migrationsstrømmene mod EU.”

Det er første gang nogensinde, at en dansk statsminister besøger Albanien. Det seneste danske statsministerbesøg i Kroatien var i 2008.

For yderligere oplysninger: Statsministeriets pressetelefon +45 29 10 88 25.