Pressemeddelelser

Statsministeren skal diskutere udlændingepolitik med den svenske statsminister

Statsminister Mette Frederiksen får besøg af den svenske statsminister Ulf Kristersson tirsdag den 25. april. Her skal de blandt andet tale om udlændingepolitik, migration og det aktuelle pres på EU’s ydre grænse. Den svenske migrationsminister Maria Malmer Stenergard og udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek er også med.

Den svenske regering gennemfører et paradigmeskifte i svensk udlændingepolitik. Den svenske statsminister og den svenske migrationsminister besøger København for at lære mere om erfaringerne med de danske udlændingestramninger.

”Danmark er et forbillede for en stram og ansvarlig udlændingepolitik, hvor der er styr på, hvor mange der kommer til vores land. Det er fundamentet i at skabe tryghed og at lykkes med integrationen, så vi ikke sætter sammenhængskraften over styr,” siger statsminister Mette Frederiksen.

Statsminister Mette Frederiksen, statsminister Ulf Kristersson, den svenske migrationsminister Maria Malmer Stenergard og udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek besøger først Hjemrejsestyrelsen og det nationale ID-center i Birkerød.

Hjemrejsestyrelsen blev oprettet i 2020 for at samle alle kompetencer inden for hjemsendelse i én myndighed og derigennem sikre, at afviste asylansøgere rejser hjem.

Besøget fortsætter med et fælles møde mellem de to statsministre og de to fagministre på Marienborg. Her skal de drøfte erfaringer med udlændinge- og retspolitik samt diskutere migrations- og asylpolitikken i EU.

Der afsluttes med et fælles doorstep med de to statsministre.

”På den korte bane skal vi beskytte EU’s ydre grænser med yderligere tiltag. Men mindst lige så vigtigt skal vi finde langsigtede løsninger. Her ønsker regeringen fortsat en gennemgående reform af det europæiske asylsystem, så det bliver mere humant og retfærdigt,” siger Mette Frederiksen.

Sverige modtog ca. 18.700 asylansøgninger i 2022. Samme år modtog Danmark ca. 4.600 asylansøgninger samme år. De 27 EU-lande samt Schweiz og Norge oplevede sidste år det højeste antal asylansøgere i syv år.

Det er det første fysiske bilaterale møde mellem Mette Frederiksen og Ulf Kristersson. Sverige har desuden EU-formandskabet frem til den 30. juni i år.

***

Der vil være doorstep på Marienborg kl. 18-18.15. Der kræves tilmelding og gyldigt pressekort for at deltage.

For tilmelding send en mail til presse@stm.dk senest tirsdag den 25. april. kl. 14.00.

Tilmeldte journalister skal ankomme ved porten til Marienborg senest kl. 17.00. Pressekort skal bæres synligt.

For yderligere oplysninger: Statsministeriets pressetelefon +45 29 10 88 25.