Pressemeddelelser

Statsministeren skal tale geopolitik med Japans premierminister Kishida

Støtten til Ukraine, situationen i Israel og Palæstina samt den nye geopolitiske virkelighed er i fokus, når statsminister Mette Frederiksen den 23.-25. oktober er på besøg i Japan.

Statsministeren skal mødes med den japanske premierminister Fumio Kishida. På mødet er blandt andet den geopolitiske udvikling i Indo-Stillehavsregionen og krigen i Ukraine i centrum. Kishida-regeringen har været fuldt på linje med EU og USA i modsvaret på Ruslands ulovlige krig.

”Japan og Danmark står sammen om at fordømme Ruslands brutale angrebskrig, der er en trussel mod den regelbaserede internationale orden. Det geopolitiske billede som vi kender det er i opbrud, og Europas sikkerhed og velstand hænger i stigende grad sammen med udviklingen i Nordøstasien og i hele stillehavsområdet. Derfor er stærke partnerskaber med lande som Japan afgørende for at sikre fred og frihed,” siger statsminister Mette Frederiksen.

Det bilaterale samarbejde mellem Danmark og Japan skal navnlig styrkes inden for det grønne område og kvanteteknologi. Japans energisektor står over for en markant grøn omstilling, hvor havvind kommer til at spille en stor rolle.

”Danmark kan og skal spille en større rolle i at gøre Japan klimaneutralt. Vi står klar til at levere teknologien og erfaringerne, der kan understøtte den historiske grønne omstilling, som Japan står overfor. Og på kvanteområdet kan et tættere samarbejde med Japan være til gavn for begge lande og medvirke til at styrke vores fælles sikkerhed,” siger statsminister Mette Frederiksen.

Under besøget vil Tokyo Universitet være vært for et kvanteseminar, som statsministeren åbner. Regeringen præsenterede den 28. september 2023 del 2 af Danmarks Nationale Strategi for Kvanteteknologi. Mens del 1 vedrører forskning og vidensbaseret innovation, fokuser del 2 blandt andet på kommercialiseringen af kvanteteknologi og fremme af Danmarks kvanteinteresser internationalt. Regeringen ønsker at prioritere 1,2 mia. kr. til strategien frem mod 2027. Danmark var ligeledes vært for NATO-konferencen Copenhagen Quantum 2023 den 29. september 2023.

Japan er verdens 3. største økonomi og en vigtig partner for Danmark i NATO-sammenhæng. Japan var Danmarks 16. største eksportmarked i 2022 med en samlet omsætning på ca. 30 mia. kr.

For yderligere oplysninger: Statsministeriets pressetelefon +45 29 10 88 25.