Indholdet på denne side vedrører regeringen Helle Thorning-Schmidt II (2014-15)
Pressemøde i Statsministeriet

Pressemøde den 27. maj 2015

Pressemøde 27. maj 2015

Det talte ord gælder

Se eller hør pressemødet i klippet herover.

Statsministeren: Velkommen til.

Jeg har set frem til i dag. For knap 4 år siden blev jeg statsminister. Danmark var i dyb krise. Over 100.000 mennesker havde mistet deres arbejde. I hele landet drejede virksomhederne nøglen om. Budgetterne skred år for år. Vi tabte 5 procent af vores velstand.

Danmark blev hårdere ramt af krisen end andre lande, fordi gode tider var blevet brugt dårligt.

Jeg har fra dag et haft et klart mål: At bringe Danmark ud af krisen med vores solidaritet og ordentlighed i behold. Det lykkedes. Vi har nu haft vækst i 11⁄2 år i træk. Virksomhederne har igen gang i hjulene. Der er styr på pengene, men vigtigst af alt – over 30.000 er kommet i arbejde. Danmark er tilbage på sporet. Vi er ude af krisen. Danmark er på sikker vej. Det er ikke kommet af sig selv. Som nation har vi bidt tænderne sammen, og vi har grund til at være tilfredse. Aldrig har vi investeret så mange penge i uddannelse. Det kan bedre betale sig at arbejde. Virksomhederne har færre skatter og afgifter. Vores børn har en bedre folkeskole med flere timer i dansk og matematik. Ventetiden på operationer er historisk kort. Kriminaliteten falder. Kort sagt: Danmark er i bedre form i dag, end vi var i 2011.

De fleste danskere er nok enige med mig i, at vi bor i verdens bedste land. Vi stiller krav, men vi tager os også af hinanden. Sådan er det hos os. Men jeg ved også, at der er mange danskere, som er bekymrede for, om vi kan bevare det Danmark, vi kender. Mit svar er ja. Men vi skal kæmpe for det hver eneste dag. Vi skal blive ved med at gennemføre reformer og forandre ting, for Danmark kan ikke stå stille. Vi skal sikre, at pengene passer. Det kræver stram styring. Og vi skal investere i velfærden. For det er netop vores vilje til at have et stærkt velfærdssamfund, som gør Danmark til noget helt særligt.

Siden 2011 har vi brugt 14 milliarder kroner mere på at passe på velfærden. Og der er kommet 7.000 flere medarbejdere i sundhedsvæsenet.

I går fremlagde jeg sammen med økonomi- og indenrigsministeren en klar økonomisk plan for Danmark, der sikrer fortsatte reformer. Der sikrer, at vi holder styr på pengene. Og den giver plads til beskedne og målrettede investeringer i vores fælles velfærd.

De næste år vil regeringen bruge i gennemsnit 3 milliarder kroner mere på velfærden hvert år. Det er i alt 39 milliarder kroner frem mod år 2020. Det er ikke en gaveregn – langt fra. Men det er nok til at udbygge og forbedre vores velfærd hvert eneste år. Den plan er det vejkort, som Danmark har brug for. Derfor er det også det rigtige tidspunkt at spørge danskerne, om vi skal holde fast i kursen, eller om man skal vælge oppositionens eksperiment.

Jeg vil i de næste 23 dage bede danskerne om at tage stilling til to spørgsmål. For det første. Hvordan sikrer vi, at Danmark fortsat har fremgang og velstand, uden at vi sætter vores velfærd og fællesskab over styr? Og for det andet. Hvem skal være statsminister i Danmark? Det er en ære at være danskernes statsminister. Det er et stort ansvar. Og hvis danskerne peger på mig, vil jeg fortsætte den kurs, som har skabt resultater. En kurs, der betyder 120.000 nye private arbejdspladser de næste år.

Jeg vil have hele Danmark med. Væksten skal komme alle til gode. Jeg vil behandle flygtninge rimeligt. Men vi skal også kunne følge med. Derfor har vi strammet reglerne for asyl, og vi stiller flere krav til indvandrerne. Jeg vil investere i vores fællesskab – flere skal overleve kræft og flere kronisk syge skal have et godt liv. Der skal være råd til nye behandlingsformer og ny medicin på sygehusene.

De næste 5 år bliver vi 140.000 flere borgere over 70 år. Der skal være tryghed om deres velfærd og deres omsorg. Og derfor siger jeg nej til nulvækst. Oppositionen vil en anden vej. Her skal hver ledig krone gå til tvivlsomme skattelettelser. Her er der nulvækst så langt øjet rækker. Her vil blokpolitik afløse det brede samarbejde. Her er Lars Løkke Rasmussen statsminister.

Jeg ønsker at fortsætte et samarbejde, hvor alle partier i Folketinget er med til at træffe de vigtige beslutninger. Og det er min dybe overbevisning, at det er bedst for Danmark, når vi i fællesskab finder holdbare løsninger. Sådan har det været med mig som statsminister, og sådan vil det blive ved med at være.

Valget er klart. Tiden er den rette. Og nu er det op til danskerne!

Jeg har derfor indstillet til Hendes Majestæt Dronningen, at der udskrives valg til Folketinget til afholdelse den 18. juni.

Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre går til valg for at sikre et nyt mandat til at fortsætte det arbejde, der har bragt Danmark ud af krisen.

For en god ordens skyld skal jeg oplyse, at regeringen ikke træder tilbage i forbindelse med valgets udskrivelse.

Danmark er et fantastisk land. Det er nu, vi skal holde fast. Der er ikke plads til eksperimenter. Vi skal passe på det Danmark, vi kender. Jeg glæder mig til de kommende 23 dage, og jeg ønsker alle danskere et rigtig godt valg!

Tak fordi I er kommet.”