Indholdet på denne side vedrører regeringen Helle Thorning-Schmidt I (2011-14)
Tale

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved DM i Skills den 23. januar 2014

DET TALTE ORD GÆLDER

Kære alle sammen.

Tusind tak, fordi jeg må være til at opleve det, der sker her i dag i Aalborg.

Det var helt fantastisk at se jer alle sammen marchere ind. Tæt på 300 af Danmarks dygtigste unge. Fra anlægsstruktører til detailslagtere til frisører. I er her alle sammen.

Først og fremmest vil jeg sige tak til DM i Skills for jeres fantastiske initiativ. Og for jeres store arbejde med at afholde fagenes Danmarksmesterskab i år for fjerde gang. Tusind tak. Skal vi ikke give dem en hånd?

Når vi er så mange her i dag, og så mange unge har valgt at stille op, så viser vi i fællesskab, at erhvervsuddannelserne er og skal være et attraktivt valg for de unge. Også for de mest ambitiøse unge mennesker. Også for de dygtigste elever.

Og vi viser det på en måde, som rent faktisk virker.

Flere fynske unge går i gang på erhvervsuddannelserne – efter DM i skills i Odense. Flere unge søger ind på Aarhus Tech – efter DM i Skills i Århus. Og mon ikke der vil være flere unge her i Aalborg, som nu får lyst til at blive malere, snedkere eller sosu-assistenter efter på lørdag?

* * *

I er alle sammen med til at føre en solid tradition for godt håndværk videre. En glæde ved at gøre et stykke praktisk arbejde. En stærk faglig stolthed.

Alle jer, der er med i dag. Det er det, I bærer videre. Og den faglige stolthed er ikke kun noget, vi finder på til festlige lejligheder. Nej, den er der hver eneste dag ude på arbejdspladserne.

Som den jeg oplevede hos sosu-assistenterne på plejecentret Støberiet i Brønderslev, da jeg var der for en måned siden. Mennesker, der sætter en ære i at udføre et godt stykke arbejde.

Eller den, jeg mødte på Siemens Windpower, som jeg besøgte i Brande. De viser, at moderne produktion både er teknisk viden og praktisk håndværk.

Den faglige stolthed lever i bedste velgående hos mennesker, der både har hoved og hænder med i deres fag. Det er den, vi fejrer i dag.

Og den balance mellem teori og praksis har altid været der i de danske håndværksuddannelser. Og den må vi ikke give slip på.

Vi har valgt, at der skal være gode uddannelser til alle slags job. På den måde har vi bygget et samfund, hvor der ikke er nogen uddannelser, der er finere end andre. Og hvor alle uddannelser giver mulighed for rigtig gode job.

Det med både at have den tekniske viden og være ude at mærke tingene – det kom jeg også til at tænke på forleden, da jeg så en Wegner Y-stol. Kender I den? Det gør I nok, hvis I ser den.

Hans Wegner var søn af en skomager og selv udlært snedker. Han fik ikke sine idéer ved et skrivebord, nej han fik dem i værkstedet. I lugten af savsmuld og med træet mellem hænderne. Og mon ikke det er derfor, Y-stolen stadig sælger i dag, selvom den er 60 år gammel?

Tingene skal laves med hoved og hænder – og selvfølgelig også med hjertet.

* * *

Danmark har også brug for dygtige faglærte i fremtiden.

Jeg har sat den enkle ambition, at jeres generation skal være den bedst uddannede i danmarkshistorien. Så der påhviler jer et kæmpe ansvar.

Og derfor er det også ærgerligt, at erhvervsuddannelserne er blevet forsømt de seneste ti år.

Færre og færre søger ind på skolerne. Og halvdelen falder fra.

Der er måske nogle unge, der tænker: Jeg ved ikke, hvad jeg vil. Så tager jeg en studentereksamen. Så har jeg da altid det at falde tilbage på.

Men ved I hvad? Det er jo helt forkert. En studentereksamen er ikke meget værd i sig selv. Det er en erhvervsuddannelse derimod. I lærer et fag. I mestrer et arbejde. Og I kan forsørge jer selv.

Vi skal have flere dygtige unge til at vælge et fag – til at gøre som jer.
Og derfor er regeringen nu gået i gang med at forandre erhvervsuddannelserne.

Vi foreslår nogle forbedringer, som vi er ved at føre igennem med andre partier i Folketinget.

Vi skal skabe et attraktivt ungdomsmiljø på skolerne, hvor der er godt at være. Vi vil ikke længere sætte jer unge sammen med de mange ældre elever. Mere af undervisningen skal være på hold. Og grundforløbene skal være længere.

Det skal også være mere overskueligt at vælge uddannelse. Det kan være overvældende at vælge, om man vil være murer eller bygningsmaler, når man er 16-17 år.

Derfor vil vi skære de 12 indgange til erhvervsuddannelserne ned til 4.

Vi vil også hæve niveauet. Så tænker I: Hvad betyder det? Ja, det betyder, at vi vil stille som krav, at man mindst har 2 i gennemsnit i dansk og matematik for at komme ind på en erhvervsuddannelse.

Og elever på erhvervsskolerne skal have flere timer og et fast timetal. Ligesom de har i gymnasiet. Det manglede bare.

På den måde vil vi sikre, at flere unge tager en erhvervsuddannelse.
Det har vi brug for.

Og vi vil sammen med DM i Skills udvikle mesterskaber inden for endnu flere erhvervsuddannelser. Og sende endnu flere afsted til WorldSkills, som Danmark har deltaget i siden 1999. Og til Euro Skills, som vi er med i for første gang her til efteråret.

Regeringen vil give flere penge til det. Vi vil give de dygtigste en mulighed for at vise deres talenter. Så vi kan flytte erhvervsuddannelserne derop, hvor de hører til.

Som vinderuddannelser.

* * *

Apropos vindere. Alle jer, som sidder her i dag, I er allerede vindere. I er blevet valgt som de bedste på jeres skoler. Skolens bedste tømrerlærling. Eller skolens bedste VVS’er. I er gået videre fra regionsmesterskaber. Så tænk på jer selv som vindere.

Og nogle af jer vil gå videre til World Skills,

I skal ikke være i tvivl. Vi forventer rigtig meget af jer!

I er eliten. I er rollemodeller.

Jeg vil slutte af med en stærk opfordring til jer: I skal være erhvervsuddannelsernes ambassadører. I skal vise andre unge, hvad en erhvervsuddannelse kan føre til. Og I skal også vise de unges forældre det. For ofte er det mor eller far, som ikke forstår, hvordan tingene hænger sammen. Vis det med jeres gode eksempel.

Kære alle sammen.

Jeg ved, at I sidder med sommerfugle i maven. Det er lige om lidt, I skal i gang og vise, hvad I kan. Jeg har fået lov til at se med på nogle af de første konkurrencer her om lidt. Det glæder jeg mig til. Jeg skal prøve at lade være med at gå i vejen.

Held og lykke til jer alle sammen. God kamp i DM i skills.