Pressemeddelelser

Møde mellem statsministeren, lagmanden og formand for Naalakkersuisut

Statsminister Mette Frederiksen, Færøernes lagmand Aksel V. Johannesen og formand for Grønlands Naalakkersuisut Múte B. Egede har onsdag den 18. januar 2023 holdt møde i Statsministeriet.  

På mødet blev det bekræftet, at der er enighed om at videreføre Udenrigs-, Sikkerheds- og Forsvarspolitisk Kontaktudvalg mellem Danmarks regering, Færøernes landsstyre og Grønlands Naalakkersuisut.

Det blev også markeret, at Grønland overtager formandskabet for Kontaktudvalget fra Færøerne.

Statsminister Mette Frederiksen udtaler efter mødet:

“Vi har haft et rigtigt godt møde, der bekræfter de tætte bånd mellem vores lande. Sammenholdet og samarbejdet i rigsfællesskabet er helt afgørende. Jeg er derfor glad for, at der er enighed om at styrke samarbejdet om udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitikken ved at videreføre Kontaktudvalget. Ikke mindst i den sikkerhedspolitiske situation, vi står i lige nu.”

Lagmand Aksel V. Johannesen udtaler:

”Jeg mener, at Kontaktudvalget udgør en god mulighed for at drøfte de sager, der krydser mellem sagområder, der er overtaget af Færøerne, og udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik. Den sikkerhedspolitiske situation i verden påvirker både Nordatlanten og Arktis, og derfor er Færøernes aktive deltagelse af stor betydning.”

Formand for Naalakkersuisut Múte B. Egede udtaler:

”Jeg ser frem til videreførelsen af Kontaktudvalget, da det er del af en naturlig udvikling, som giver Grønland flere muligheder. En aktiv rolle i udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitikken har en stor betydning for os især i en usikker tid, som verden er præget af. Og der er meget vi skal nå, derfor ser vi frem til, at vi i Grønland nu overtager formandskabet i Kontaktudvalget og takker Færøerne for deres formandskab i 2022”.

***

For yderligere oplysninger:

Statsministeriets pressetelefon +45 29 10 88 25.

Lagmandens kommunikationsrådgiver + 298 55 10 40

Formanden for Naalakkersuisuts ministersekretær +299 49 01 40