Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Pressemøde

Pressemøde onsdag den 9. marts 2022

Statsministeriet

Statsminister Mette Frederiksen: Velkommen til. Og ikke mindst endnu engang velkommen til dig Jonas – en nær kollega og en god ven. Tusind tak for en god samtale. Det er klart, at med den situation, vi står i i hele Vesten og i særdeleshed i og omkring Ukraine, så har vores tid i dag primært været brugt til det sikkerhedspolitiske, hvor vi er tætte allierede og deler vores NATO-medlemskab. Og er også enige om, at vi skal se på, om vi kan styrke det nordiske forsvarssamarbejde endnu mere. Det er brutalt dét, vi oplever i Ukraine lige nu og kræver et fortsat forenet vestligt svar på det sikkerhedspolitiske, men jo i allerhøjeste grad også på hele det civile område. Vi står over for en humanitær katastrofe af dimensioner, som vi knapt kan forestille os og er vant til at arbejde sammen, også i nogle af verdens konfliktområder, så det ser vi selvfølgelig også gode muligheder for netop nu. Energipolitik var engang energipolitik – er nu sikkerhedspolitik. Det er det andet, jeg vil fremhæve efter vores møde i dag. Vi ligger meget tæt på hinanden. Vi er langt fremme på den grønne dagsorden. I er gode til vedvarende energi. Vi er gode til vedvarende energi, men vi har behov for meget mere af den vedvarende energi – ikke alene i Norden, men også fra Norden ind til resten af Europa. Og derfor har vi talt om i dag, og det kan lyde meget teknisk, hvordan vi får styrket den europæiske infrastruktur – altså, så vi får vores vedvarende energi til at virke – ét: Vi skal have mere af den – to: vi skal have den til at virke på hele kontinentet, fordi vi jo, som I ved, har et meget, meget stærkt ønske om at komme ud af den russiske gas så hurtigt som overhovedet muligt. Så hele forsyningssikkerheden i Europa, mener vi i høj grad, er et dansk-norsk ansvar. Det blev et møde, der handler meget om den aktuelle situation. Norge og Danmark har stærke traditioner for at arbejde – vi er tætte naboer. Vi er tætte allierede og har med mødet i dag besluttet os for at styrke det samarbejde endnu mere. Jonas!

Norges statsminister Jonas Gahr Støre: Tusende takk. Alle nordmenn kan si at det er godt å være norsk i Danmark. Og jeg er blant dem. Også i krisetid så er det (viktig) å ha den nordiske dialogen. Mette, du er tilgjengelig på telefon. Vi har nær kontakt, men det er viktig å kunne mødes og bruke tid, så jeg takker deg for det. Og jeg har ikke så mye å legge til andet end at dette er en tid, hvor der kommer nye erkjennelser om hva, som er nødvendig, og av hva som er viktig, og betydningen av interessefellesskap kan få en akselerasjon, når det gjelder, hva det kan gi os av muligheter og trygghet i denne dramatiske situasjonen i Europa. Norden er en slig trygghet, og derfor så har det vært viktig i de siste ukene for mig at ha nær kontakt med nordiske kolleger. Vi skal ha et nordisk statsministermøte i Norge i slutten av maj, og det møte vil jo helt klart få en dagsorden preget av det, som skjer i Europa nå. Jeg vil slutte mig til det, Mette Frederiksen siger, at på det sikkerhets-og forsvarspolitiske område kan Norden fordype sitt samarbeide med respekt for at noen land er i EU, nogen er i NATO, men alle er i Norden. Så vi deler geografi, fra en geografi knyttet til Skagerak, Østersjøen, til det nordligste i Norden, opp mod Arktis. Samtidig så tenker vi likt, snakker godt sammen, og det som er skjet på det forsvarspolitiske felten mener vi kan utdypes, og det skal vi ha en samtale om fremover. Og på energi så har det vært viktig for mig også her at bekrefte, at Norge står ved sine forpliktelser til å levere gas til Europa. Vi leverer maksimum av det, vi kan. Vi skal være med på det store, vedvarende energiløfte, producere mere vedvarende energi fra vind til havs, vind på land, kraft fra sol. Og så er der et område, hvor Norge og Danmark, og Norden kan og må gjøre en diplomatisk innsats sammen, det er å vinne forståelse for carbon capture and storage – fangst og lagring av CO2. Hvis vi skal nå våre klimamål, så vil vi ikke ha noen mulighet, om ikke vi klarer å fange og lagre forsvarlig CO2, fra industri, fra avfall, fra eksisterende virksomheter. Her er både Norge og Danmark langt fremme teknologisk, men vi trenger et sterkt arbeid for å få hele verdikjeder i Europa og for å bygge infrastruktur, og det ser jeg frem til å samarbeide med Danmark om. Norge er ikke EU-medlem, men vi er tet koblet til EU som energileverandør, medlem av det europeiske økonomiske samarbeide, EØS, og selvfølgelig i Norden. Sa ej blot Norden har en stemme i Europa, men også internasjonalt for å løfte dette viktige felt. Vi må fange og lagre CO2 for at nå våre klimamål.

Statsminister Mette Frederiksen: Vi når ikke mange spørgsmål, og jeg skal prøve at fordele det norsk/dansk. Vi starter lige herovre ved DR.

DR: Flere partier har været ude og efterlyse, at vi får flere værnepligtige.
Er det et ønske, du deler – og i givet fald, hvor mange skal der være tale om?

Statsminister Mette Frederiksen: Jeg tror, når det drejer sig om det kommende forsvarsforlig, som jo bliver et meget stort forsvarsforlig med de beslutninger, der er truffet, heldigvis i en bred kreds af partier, så kommer vi til at diskutere mangt og meget. Og jeg kommer ikke til at gå ind i alle de diskussioner på forhånd. Jeg vil sige helt principielt er jeg personligt meget stærk tilhænger af værnepligt. Men det er en diskussion, vi kommer til at tage, når vi skal lave forsvarsforlig.
DR: Så en anden sag. Polen har været ude at sige, de gerne vil overdrage en række jægerfly til Ukraine. USA skal stå for overdragelsen mener de. USA siger til gengæld nej, de mener, det vil skade NATO-alliancen.
Hvordan ser du på den sag?

Statsminister Mette Frederiksen: Det har vi også haft lejlighed til at drøfte på vores møde i dag, og hvis vi forstår det ret, så er der ikke tale om de forlydende, der har været fremme i medierne. Værsgo!

Alf Bjarne Johnsen (VG-Oslo): Når du, statsminister, sier, at Danmark har et stærkt ønske om at komme ud af russisk gas, så fort som overhodet muligt – involverer det å hente energi fra Norge? Har du bedt Støre om det?
Statsminister Mette Frederiksen: Jeg vil langt hellere have energi i Danmark og i hele Europa fra Norge, end jeg vil have det fra Rusland.

Men hvis jeg forstår det korrekt, så har I spændt hanerne så meget, som det kan lade sig gøre på den norske gas. Når det er sagt – dét vi har talt om i dag, og som vi kommer til at tale videre om, det er, at vi har behov for mere vedvarende energi, og der er I jo exceptionelle dygtige i Norge, og vi har behov for at få bundet den europæiske infrastruktur tættere sammen både i produktionen af energien i at fange CO2’en, men også at få koblet hele vores kontinent sammen. Så ja, vi modtager meget gerne energi fra Norge, men jeg forstår på gassen, der har i strammet hanen så meget, som det kan lade sig gøre.
Stefan Jørgensen TV 2 News: Jeg vil gerne følge op på det spørgsmål, fordi jeg forstår dig også sige … til den norske statsminister … jeg forstår dig også, at I leverer max. kapacitet lige nu, men ikke desto mindre så sagde Ursula von der Leyen forleden, at man har forhandlinger med Norge om, hvorvidt man kan øge leverancerne af gas.
Altså, hvad kan og vil Norge, når det kommer til leverancer af gas til EU, herunder også Danmark?

Norges statsminister Jonas Gahr Støre: Altså, Norge leverer alltid maksimum av sin kapasitet, av de feltene som er utbygget, og der der er infrastruktur. Så selskapene som er ansvarlig, er ansvarlig og har sterke incentiver til å levere maksimum av kapasiteten i de rørledningene som er.
Så kommer der en ny dimension, det er, at Norge også leverer LMG, det vil sie flytende gas på skip, fra Finnmark, nord i Norge. Det har ligget nede i litt over et år, men kommer nå i gang igjen, når vi kommer nærmere sommeren.
Så der kommer der noe mere gas. Og så bliver det jo viktig for Norge å tenke fremover. Dette er ikke på kort sikt, men det er å utvikle mere gas, men det er klart vi må koble dette opp med klimamålene.
For vi er veldig tydelige på i Norge at vi skal kutte utslipp av CO2 fra norsk energi i havene med 50 prosent innen 2030, og vi skal lykkes med fangst og lagring av CO2.Og lykkes vi med det, så vil gas kunne være en pålitelig kilde i flere år. Danmark og Norge er begge nå engasjert i å konvertere til å utvikle hydrogen. Får vi gas med CO2-fangst og lagring, så kan vi ha en ny kilde for mere hydrogen, som er mere fornybar kraft uten utslipp.

Så det har jeg orientert Ursula von der Leyen veldig grundig om, og det vet europeiske ledere nå.
Stefan Jørgensen TV 2 News: Lige et hurtigt opfølgende spørgsmål til den danske statsminister: Det vi hører den norske statsminister sige, det er, at man lige nu har lave leverancer af det, der hedder flydende gas, men at man regner med at kunne levere mere fremover. Men som jeg forstår det, så kan Danmark ikke rigtig modtage flydende gas, så sådant helt kogt ned – er der noget, som Norge kan gøre, for at danskernes elregning eller varmeregning, undskyld, lige nu kan blive billigere?
Statsminister Mette Frederiksen: Jeg tror, vi gensidigt vil gerne hjælpe hinandens befolkninger med de stigende energipriser, men mit svar kan jo ikke være anderledes end den norske statsministers, der er den kapacitet, der er, på den korte bane, og den skal vi udnytte i alle europæiske lande, og så har vi behov for – både på den mellemlange sigt og i særdeleshed på den lange sigt – at gøre os uafhængige af den russiske gas, og det kræver, at vi får udbygget vores egen produktion og vores egen infrastruktur betragteligt.
Og så et sidste spørgsmål!

Norsk journalist: Som jeg forstår så åpnes der en ny gassledning fra Norge til Polen, som går via Danmark. Åpnes i oktober. Er dette noe dere har snakket om som kan bidra til at øke leveransen av norsk gas til Danmark?

Statsminister Mette Frederiksen: Ja altså, det er jo primært en gasforsyning til Polen, vi begge mener, er positivt. Der vil også være en, som jeg forstår det, ca. 20 % af leverancen, der går til landene uden for Polen, herunder Danmark, men vi er jo integreret med hinanden energipolitisk, og forhåbentlig kan vi nu køre efter tidsplanen for at få åbnet op for mere norsk … det vil vi i hvert fald gøre alt, hvad vi kan fra de danske myndigheders side. Så når vi desværre ikke mere.

Tak skal I have, fordi I kom!