Indlæg

MF Tillykke til Valby Bladet med de 100 år

Indlæg af statsminister Mette Frederiksen til Valby Bladets 100 års jubilæumsavis bragt den 27. august 2019.

”Valby er og bliver Valby”.

Sådan lyder det stolt fra DSB-chefen hr. Brodersen i Olsen Banden på Sporet, hvor banden fra Valby forsøger at bruge statsbanerne til at blive millionærer, så de kan købe et hus på ”den rigtige side af Lyngbyvejen”. Alt imens hr. Brodersen styrer togtrafikken i DSBs gule kontroltårn med Valby Bladet ved hånden og Børge som trafikelev.

Som så ofte før ender det ikke som planlagt. Og undervejs må Egon atter uddele en af sine legendariske skideballer i frustration over at være omgivet af hundehoveder, hængerøve og ja - socialdemokrater. Til gengæld står Ballings budskab lysende klart til sidst: Man kan godt drømme om et hus i Gentofte, men måske findes lykken i virkeligheden i Valby.

For mig rimer Valby på fællesskab, solidaritet og et stærkt sammenhold. Der er både plads til store villaer i ”den hvide by” og de gamle boligkarreer ved Toftegårds Plads, som blev bygget sten for sten. Og mellem de forskellige kvarterer, binder små oaser som Tingstedet og Valbyparken bydelen sammen.

Jeg har selv oplevet, hvordan et stærkt lokalt sammenhold har en enorm betydning for menneskers hverdag. Det er en følelse, som hverken sættes på formel eller ind i et regneark, men som jeg tror, mange kan genkende, når de mærker den. Følelsen af at høre til og lysten til at engagere sig på skolen, i fodboldklubben eller på ældrecentret. Oplevelsen af at ville hinanden det bedste og bidrage til fællesskabet.

Den ånd har bragt mere fremgang og glæde i Danmark, end den får kredit for. Vi skal ikke tilbage til Olsenbandens bybillede eller sætte udviklingen i stå. Men vi skal huske, at en sund udvikling og stærke lokalsamfund er to sider af samme sag. Og begge dele hviler på sammenhold, fællesskab og hjælpsomhed – på mennesker, som engagerer sig og deltager.

Derfor er det heller ikke ligegyldigt, hvornår der er loppemarked i Valby Hallen, koncert i Karens Minde Kulturhus eller hvornår Frem spiller næste hjemmekamp. Det er vigtigt for mennesker – både i og uden for Valby. Ligesom det er vigtigt at vide, hvad der sker i ens lokalområde, så man har en demokratisk mulighed for at gøre sin stemme og mening gældende.

Her kan vi ikke undvære de lokale medier som Valby Bladet. Og selvom meget har ændret sig i de 100 år bladet har eksisteret, har det ydet et uvurderligt bidrag til, at Hr. Brodersens ord stadig holder stik: Valby er og bliver Valby.

Tillykke til Valby Bladet med de 100 år.