Indholdet på denne side vedrører regeringen Helle Thorning-Schmidt II (2014-15)
Tale

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale på DI’s Topmøde

Det talte ord gælder

For tre uger siden stod jeg ved en pølsevogn i Beijing og fik serveret en hotdog med det hele – af Kjeld – altså Kjeld Johannesen, direktør for Danish Crown.

Det var en nærmest surrealistisk oplevelse at stå midt i Kina ved noget så dansk som en Tulip pølsevogn. Og spise røde pølser sammen med danske og kinesiske erhvervsfolk.

Et meget konkret stykke Danmark plantet om til Kina.

To dage senere besøgte jeg Peking University’s Primary School. Her var fjerde klasse i gang med at bygge små robotter og koble dem op på deres computere.

Og hvad byggede de robotterne af? Ja, det var naturligvis danske Lego-klodser.

Dér sad jeg og legede med Lego sammen med en flok søde kinesiske unger. Og bag skoleuniformerne og det velfriserede ydre er de lige så nysgerrige og kreative som danske børn – med Lego får de chancen for at være det.

Og det er netop, hvad kineserne gerne vil lære, ikke bare af Lego, men også af Danmark: At være kreative.

Hvis jeg skal blive i topmødets ordvalg, så siger kineserne ”Huanying Dajia” til danskerne. Så fik jeg sagt ”velkommen” på et sprog til.

Danmark er til stede på et af de største markeder på kloden. I en af verdens hurtigst voksende økonomier.

Det er ingen selvfølge. Nej, det er hårdt arbejde at få adgang til de kinesiske forbrugere. Det kræver meget af jer virksomheder. Det kræver meget af os i regeringen. Men vi er nået langt gennem et tæt samarbejde.

Regeringens aktive erhvervspolitik er med til at bane vejen for jer i lande som Kina, Vietnam, Japan og Brasilien. Fordi det er i vores fælles interesse.

Danske industrivirksomheder ude i verden skaber aktivitet og arbejdspladser herhjemme.

Kineserne er interesserede i jeres produkter af høj kvalitet. Og de har også en bredere interesse for Danmark. For hele den måde, det offentlige og de private virksomheder arbejder sammen på.

Tag for eksempel grøn omstilling. Danmark har årtiers erfaring med vedvarende energi og med at blive bedre til at udnytte energien.

Derfor er vi førende på området. Og derfor bliver der lyttet til os politisk. Som til klimatopmødet i New York i sidste uge.

Danmark har en klar interesse i at sætte ambitiøse internationale klimamål. Det er en investering i vores arbejdspladser og eksport.

Lande som Kina efterspørger grønne produkter fra danske virksomheder. I en international konkurrence, hvor det kun tæller at være nummer ét.

Det er vi takket være en fremsynet energipolitik, et stærkt offentligt-privat samarbejde og dygtige virksomheder.

* * *

Danmark kan noget særligt. Og Danmark er noget særligt.

Vi har et stærkt fællesskab. Det skal vi holde fast i.

Fra den dag regeringen trådte til, har det været vores mål at bringe Danmark gennem krisen på en ansvarlig måde, hvor vi får alle med.

Derfor har vi i tre år ført en balanceret politik, hvor vi understøtter vækst og arbejdspladser. Har råd til at forbedre vores velfærd. Og samtidig fører en ansvarlig finanspolitik.

Sidste år vedtog vi en markant Vækstplan med store skattelettelser til jer.

I sommer besluttede vi en lige så stor Vækstpakke. Hvor vi sænker afgifter på energi. Forbedrer adgangen til kapital. Og gør sagsbehandlingen hos det offentlige lettere. I får bedre vilkår.

Vi har reformeret kontanthjælpen. Så flere er i arbejde eller uddannelse – i stedet for at gå ledige.

Vi har åbnet døren til en ny og bedre folkeskole. Gennem mange år er der kommet den ene mindre ændring af skolen efter den anden. Nu har vi indgået en bred aftale om en stor reform. Så vores børn kan blive dygtigere.

Erhvervsskolerne var forsømt i ti år. Det retter vi op på. Fra næste år får eleverne flere timer og bedre undervisning. Og I får endnu dygtigere medarbejdere.

Vi har bragt orden i den offentlige økonomi. Så vi undgår de budgetoverskridelser, som før var reglen snarere end undtagelsen. Og hvis nogen kender vigtigheden af, at budgettet bliver holdt, og regnskabet passer, så er det jer.

Vi har også tilrettelagt den økonomiske politik, så vi har råd til at forbedre vores velfærd.

Det prioriterer regeringen. Det har vi valgt. Det er det Danmark, jeg ønsker. Vi går ikke ind for nulvækst i de offentlige udgifter. Og jeg er overbevist om, at et trygt velfærdssamfund også er vigtigt for jer. Et trygt Danmark er et rammevilkår.

Flere job. Bedre velfærd. De to ben er lige vigtige i regeringens politik. Det handler om balance.

Og vi er nået et stykke på vejen.

For tre år siden var Danmark midt i en økonomisk krise.

I dag er vores økonomi stærkere.

Eksporten er vokset. Boligmarkedet har det bedre. Ledigheden falder. Og vigtigst af alt: Flere er kommet i arbejde. Den private beskæftigelse er steget med 35.000 siden starten af 2013. Det viser de nye tal, der blev offentliggjort her til morgen.

Selvfølgelig er vi afhængige af, hvad der sker i udlandet, ikke mindst i Europa. Og her er udsigterne noget blandede. Vi kunne alle sammen ønske, at det gik hurtigere. Men her i Danmark har vi gjort meget for at bane vejen mod bedre tider.

Vi er i gang. Vi er på vej ud af krisen.

* * *

Regeringens økonomiske politik virker. Vores reformer virker. Men vi er ikke færdige.

Vi skal videre med at forbedre vores uddannelser. Næste skridt bliver at forandre gymnasierne, så de giver de unge et bedre grundlag for at læse videre.

Vi vil investere 5 milliarder kroner i danskernes sundhed. Blandt andet sætter vi ind mod folkesygdommene kræft, KOL og diabetes. Det kan vi gøre uden at skære andre steder. Fordi vi ikke har nulvækst.

Og vi skal have en aftale om finansloven på plads.

Det er vigtige opgaver i den kommende tid.

Regeringen vil fastholde et knivskarpt blik på flere job og bedre velfærd.

Jeg har haft fornøjelsen at diskutere med mange DI-medlemmer gennem årene. Jeg ved godt, at nogle af jer ønsker endnu større skattelettelser. Det er ikke hele jeres ønskeseddel, vi har fået krydset af. Men hånden på hjertet: Vi har sat en del krydser.

Jeg vil understrege, at regeringens resultater er nået i et bredt samarbejde. Både i Folketinget og i hele Danmark. Også et samarbejde med erhvervslivet.

Vi har gjort op med en blokpolitik, hvor et enkelt parti havde vetoret over den politik, der blev ført. Vi tager ansvar for brede og robuste beslutninger. Til gavn for både lønmodtagere og virksomheder. Og for hele vores samfund.

Danmark er på sporet. Der skal vi blive. Tiden er bestemt ikke til eksperimenter med dansk økonomi og velfærd.

* * *

Jeg vil også advare mod eksperimenter i udlændingepolitikken. Virksomhederne skal have trygge regler, så I kan træffe jeres beslutninger på et sikkert grundlag.

På topmødet i dag sætter DI fokus på udenlandsk arbejdskraft.

Det er vigtigt. For hvis I skal klare jer i den internationale konkurrence, så skal I have dygtige mennesker ansat. For hver højtkvalificeret medarbejder, der får job i Danmark, bliver der skabt flere arbejdspladser til danskere.

Og uden gode muligheder for at rekruttere internationalt, så kan I være nødt til at flytte produktion og arbejdspladser ud af landet.

Derfor skal det være nemt og hurtigt for jer at få højtkvalificeret international arbejdskraft, som kan skabe vækst i Danmark. Det er vigtigt.

Men omvendt vil jeg ikke invitere udlændinge til Danmark til lave lønninger i job, der kan besættes af danskere. Det er også vigtigt.

Regeringen tager begge hensyn. Det er vores balance. Og det er den røde tråd i den reform af international rekruttering, som blev aftalt lige før sommerferien.

Her målretter vi de forskellige ordninger. For eksempel skal green card ikke bruges til at tiltrække højtuddannede udlændinge, der ender som rengøringsassistenter eller kioskmedarbejdere. Det har aldrig været hensigten.

Aftalen betyder, at I får lettere ved at ansætte en it-ekspert fra Pakistan eller en ingeniør fra Australien.

Ansættelsen kan ske hurtigere – med den nye fast track-ordning. Vi lemper skatten for forskere og nøglemedarbejdere. Og vi skærer ned på papirarbejdet. Det er noget, mange af jer har efterspurgt.

Jeg har også en nyhed med til jer her i dag. Et svar på endnu et ønske fra nogle af jer.

Når I vil ansætte for eksempel en udenlandsk forsker, så betyder det ikke alene noget, at I kan tilbyde gode arbejdsvilkår. Det er også vigtigt, at der er gode forhold for den familie, der skal flytte med til Danmark. For eksempel, at der er en ordentlig skole til børnene.

Derfor har en del af jer efterspurgt flere internationale skoler i Danmark.

Det ønske vil regeringen imødekomme.

Vi vil give kommunerne mulighed for at oprette internationale skoler dér, hvor der er brug for det. Det er typisk de steder i landet, som har en eller flere store virksomheder med mange udenlandske medarbejdere.

Jeg har svært ved at forstå, at ikke alle partier i Folketinget kan se, at det er en god idé. Internationale skoler har betydning, når I skal ud og rekruttere medarbejdere fra andre lande og få dem til at føle sig velkomne i Danmark.

Regeringen ønsker et bredt flertal bag vores nye forslag. Ligesom et bredt flertal i folketinget kunne støtte op om vores reform af international rekruttering.

Også Venstre. Jo, de er med.

Derfor undrer jeg mig noget over Venstres seneste udlændinge-udspil.

Hvorfor skal den danske stat blande sig i, hvilke lande I får jeres medarbejdere fra?

Hvorfor skal I have sværere ved at ansætte en ingeniør fra Pakistan end fra Brunei?

Og hvorfor skal vi pege Brasilien ud som et land, vi nødigt vil have medarbejdere fra? Samtidig med, at vi ser Brasilien som et vækstmarked, vi gerne vil samarbejde med?

Jeg undrer mig. Og jeg har noteret mig, at jeg ikke er alene.

* * *

På topmødet i dag siger DI ”velkommen” til Danmark på flere sprog – også på polsk.

Jeg ved, vi er enige om, at det skal være et velkommen på ordentlige vilkår. DI’s medlemmer holder sig til overenskomsterne. I er en del af den danske model.

Og dermed er I også en del af et fælles ansvar for ikke at lukke danskere ude af arbejdsmarkedet. I har et medansvar for at sikre, at udenlandske medarbejdere i Danmark ikke bare bliver opfattet som nogle, der er her for at trykke lønnen.

Ledigheden er på vej ned – heldigvis. Men derfor kan den enkelte godt stå i en svær situation og være langt fra arbejdsmarkedet. Eller have følelsen af at holde sig fast med det yderste af neglene.

De mennesker vil regeringen gøre mere for.

Derfor er regeringen stålsat på at bekæmpe social dumping.

Derfor har vi sat en ekstra milliard af til efteruddannelse.

Derfor aftalte vi i sommer en beskæftigelsesreform, hvor vi bruger flere penge på dem, der har fået mindst uddannelse.

Og derfor vil jeg slutte af med en opfordring til jer virksomheder:

Det er ikke nok at sige velkommen til dygtig udenlandsk arbejdskraft. I må også sige velkommen til velkvalificerede danske lønmodtagere.

Også den maskinarbejder, der har rundet de 50 og synes, det er svært at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Også den kontorassistent, der har haft en depression og gerne vil tilbage på jobbet, men ikke magter samme tempo som før.

Og ikke mindst det unge menneske, der bliver stoppet i sin uddannelse, fordi han eller hun ikke kan finde en praktikplads.

Alle skal have en chance.

Jeg er sikker på, at I vil være med til at løfte den opgave.

Danmark er et stærkt fællesskab. Og de danske virksomheder er en del af fællesskabet.

Tak for et godt samarbejde til jer og til DI.

Vi er ikke enige om alting. Men jeg synes egentlig, vi har en god forståelse på mange områder. Og når vi samarbejder, er det med det mål for øje: At skabe arbejdspladser og udvikle et stærkt Danmark.

Tak skal I have.