Indholdet på denne side vedrører regeringen Poul Nyrup Rasmussen IV (1998-2001)
Tale

Statsminister Poul Nyrup Rasmussens tale ved Dronning Margrethes 60 års fødselsdag 16. april 2000

Deres Majestæt, Deres Majestæter, Deres Kongelige Højheder, Deres Excellencer, mine damer og herrer

Kære Dronning Margrethe

'Der var engang...'

Sådan begynder eventyret om kongeriget og det fine, lille land. Men selvom vi i aften er samlet her i Riddersalen med Bjørn Nørgaards historiske og eventyrlige gobeliner omkring os, så er det sandt nok: Det er virkelighed, her og nu. Vores dejlige kongerige Danmark og vor Dronning Margrethe den II.

Deres Majestæt

De har selv sagt: 'Jeg elsker fødselsdage'. Må jeg betro Dem: Det gør vi også - især Deres!

Og så netop her, hvor hele Danmarks historie i farver omgiver os. Fortid og nutid og fremtid er her og med Dem i centrum - midt i tid og sted. I centrum på samme måde som i Deres nære familie. Det er hele 4 generationer med så stor åbenlys glæde af hinanden.

Deres Majestæt

Også hele den store danske familie - i hele Danmark - har Dem som centrum. Og det er ikke bare i anledning af Deres fødselsdag. Det er fordi, De er vor regent, vor Dronning.

Jeg ved det - for mange siger det. Og mange har med stor glæde hyldet Dem i dag. Og jeg ved det også fra gode bekendte i Grønland og på Færøerne - det er sandt nok!

* * *

Det at være regent kræver sin kvinde - og en god og stærk livsledsager.

Et barn har engang sagt: 'Når Dronning Margrethe har fødselsdag sætter Prins Henrik flag på busserne'. Nu ved vi jo godt alle sammen, at 'det har man folk til'- som oven i købet gør det med stor glæde. Men jeg ser også hans Kongelige Højhed Prins Henrik bistå Dronningen i den daglige gerning og - måske allervigtigst - give Dronningen et fristed i hjertet, i dagliglivet, i kunstens verden. Derfor bringer jeg en ganske særlig tak til Hans Kongelige Højhed Prins Henrik - en ganske særlig tak!

* * *

Og nu vil jeg gerne sige: Det er et ægte, helt menneske med noget ganske særligt på hjerte, vi fejrer.

Dronningen har selv sagt: 'Det gælder om at bruge de evner man har. Man skal bruge hele klaviaturet, for så bliver det en rig og givende tilværelse. Så kan man være noget for andre og gøre noget for sit land, sådan som det hele drejer sig om'.

Deres Majestæt

De har så mange evner og De bruger Dem alle - helt og så fint - til stor glæde for os alle. Til stor glæde for alle danskere.

De er samtidig et eksempel for os alle - så enkelt og dog så afgørende - om at bruge vort talent, hver af os, hele klaviaturet. For hver eneste i Danmark skal der være sådanne muligheder.

Måske netop derfor kan De også fortælle os nogle sandheder, når De føler, der er brug for det.

De åbner vore øjne og får os til at tænke lidt mere over livet og os selv, som danskere. De taler til vore hjerter og hoveder: 'Begge dele skal bruges, for sådan har vi fået dem', som De så rigtigt siger. Og så får De os til at lytte i et sprog, vi alle kan forstå.

Det er egentlig ikke helt ved siden af, som et andet lille barn har sagt om Dem: 'Dronningen sidder og holder øje med landet'.

De fastholder os på det nære, på omsorgen, på sammenholdet. Men aldrig på en indelukket måde. Altid med åbenhed og udadvendthed. Jeg er blevet klogere på, hvad danskhed betyder og egentlig er i de år, vi har haft den store ære at samarbejde med Dem i Statsrådet og under samtaler, som del af vort arbejde.

Når man har haft det store privilegium, at møde Dronningen, er man klar over, at danskhed under Dronningens ledelse aldrig kan blive nationalisme i den kedelige forstand. Danskhed er heller aldrig noget i modsætning til noget andet. Danskhed er noget, der har værdi i sig selv og allermest sammen med andre.

Vi kan godt. Vi kan godt gøre en forskel. Og vi har noget at byde på som danske under Deres dygtige ledelse.

De fastholder os som medmennesker, som danskere, som borgere i en ny og omskiftelig verden. De sætter os i bevægelse. De rykker i os menneskeligt. Vi bliver hver gang lidt klogere på os selv og vokser lidt som mennesker. Og det er jo i grunden ikke så galt.

* * *

Jeg læser mellem linierne i Dronningens mange kloge interviews, at runde fødselsdage er vigtige, jo vist. Årtusindskiftet er også vigtigt, jo. Men måske er det aller, allervigtigste: Blikket!

Blikket mellem mennesker. Blikket, der sprænger grænser. Blikket, der fostrer tolerance.

De har det blik, Deres Majestæt.

Kære Dronning Margrethe

At være et menneske med humor, flid, vid og åbne sanser til inspiration for mange.

At sprede glæde og varme i ethvert hjørne af landet og omverdenen.

At kunne lufte ud indelukketheden.

Se, det er en kunst i sig selv og det sker ikke kun i eventyret.

Det sker her i aften med Dronningens tilstedeværelse.

På Deres runde dag vil jeg slutte med at sige: De gjorde det. De gør det.

Ikke i enhver henseende fordi De skulle gøre. Heller ikke, fordi det var de råd, De fik. Men fordi De besluttede Dem til fra start at bruge alle Deres talenter. Hele klaviaturet. 'Man skal gøre sit bedste'.

De kan i sandhed nynne, Deres Majestæt, med Dem selv 'I did it my way' – ikke kun nu og her, men mange år frem. Og det er nu engang det bedste. Derfor er vi Dem meget taknemmelige.

Jeg vil gerne på hele Danmarks vegne, på Grønlands vegne, på Færøernes vegne og på Regeringens vegne, bringe vor tak for alt - og et rigtigt hjerteligt tillykke med fødselsdagen. Jeg vil bede alle rejse sig og deltage i et nifoldigt leve for Danmarks Dronning

Hendes Majestæt Dronningen Margrethe den II leve